Kotlety schabowe z serem i pieczarkami
To było przepyszne! Solidne danie, idealne na niedzielny obiad, łatwe do przygotowania. Kotlety są soczyste i pełne smaku.
Składniki na 2 osoby:
2 kotlety schabowe, po ok. 170-180 g. każdy
1 średniej wielkości cebula
6-8 średniej wielkości pieczarek
4 plasterki sera topionego
sól i pieprz do smaku
1 duże jajko
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sałata lodowa
majonez
ketchup
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oleju i wrzucam pieczarki, odrobinę je solę i smażę do zarumienienia. Zdejmuję pieczarki, wrzucam cebulę i na mocnym ogniu smażę 2-3 minuty, zdejmuję.
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem; nie powinny być zbyt cienkie. Oprószam je z obu stron solą i pieprzem, a następnie panieruję kolejno: w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Układam na patelni z rozgrzanym olejem (4-5 łyżek), smażę do momentu, gdy kotlety się mocno zarumienią, po czym przewracam je na drugą stronę i od razu na górze układam po dwa plasterki sera, podsmażoną wcześniej cebulę, i na końcu pieczarki. Smażę 3-4 minuty, a potem przykrywam pokrywką. Zmniejszam moc palnika i smażę jeszcze ok. 3 minut.
Przed podaniem: na talerzach rozkładam drobno pokrojoną sałatę lodową, na środek sałaty wykładam po niewielkiej łyżce majonezu. Na majonezie układam kotlety, polewam je lekko ketchupem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Od razu podaję.
Składniki na 2 osoby:
2 kotlety schabowe, po ok. 170-180 g. każdy
1 średniej wielkości cebula
6-8 średniej wielkości pieczarek
4 plasterki sera topionego
sól i pieprz do smaku
1 duże jajko
mąka i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sałata lodowa
majonez
ketchup
Przygotowanie:
Pieczarki kroję w plasterki, cebulę w piórka. Na mocno rozgrzaną patelnię wlewam 2 łyżki oleju i wrzucam pieczarki, odrobinę je solę i smażę do zarumienienia. Zdejmuję pieczarki, wrzucam cebulę i na mocnym ogniu smażę 2-3 minuty, zdejmuję.
Kotlety lekko rozbijam tłuczkiem; nie powinny być zbyt cienkie. Oprószam je z obu stron solą i pieprzem, a następnie panieruję kolejno: w mące, w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Układam na patelni z rozgrzanym olejem (4-5 łyżek), smażę do momentu, gdy kotlety się mocno zarumienią, po czym przewracam je na drugą stronę i od razu na górze układam po dwa plasterki sera, podsmażoną wcześniej cebulę, i na końcu pieczarki. Smażę 3-4 minuty, a potem przykrywam pokrywką. Zmniejszam moc palnika i smażę jeszcze ok. 3 minut.
Przed podaniem: na talerzach rozkładam drobno pokrojoną sałatę lodową, na środek sałaty wykładam po niewielkiej łyżce majonezu. Na majonezie układam kotlety, polewam je lekko ketchupem i posypuję posiekaną natką pietruszki. Od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz