Szukaj na blogu

Odwrócony placek cebulowy (z patelni)

Polecam go na przekąskę, na drugie śniadanie, a nawet na imprezę! To wspaniały, bardzo smaczny placek, który może być jedzony zarówno na zimno, jak i na gorąco. 



Składniki (patelnia o średnicy 28 cm):
2, 3 duże cebule
3 pełne łyżki tartej mozzarelli
2 duże jajka
3/4 szklanki mleka
5 czubatych łyżek mąki pszennej
0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Obieram cebule, przekrajam je na pół, a potem kroję na cienkie plasterki. Rozgrzewam olej na patelni, wrzucam cebulę, odrobinę ją solę i pod przykryciem, na średnim ogniu, smażę aż zmięknie, zeszkli się i lekko zarumieni (20-30 minut). Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze kilka minut.
W międzyczasie szykuję ciasto: do miski wbijam jajka, wlewam mleko, dodaję tymianek i przyprawy do smaku, następnie ser, a na końcu proszek do pieczenia mąkę - taką ilość, by powstało gęste, ale ciągle lejące się ciasto.
Podsmażoną cebulę rozprowadzam na całym dnie patelni, a potem wylewam na nią, również równomiernie, ciasto. Przykrywam patelnię i nie mieszając smażę do chwili, gdy ciasto z góry się zetnie. Wtedy ostrożnie przykrywam patelnię dużym, płaskim talerzem, i energicznym ruchem odwracam patelnię, by strona z cebulą znalazła się na górze. Można wcześniej lekko posmarować talerz olejem, co ułatwi następny krok - ostrożnie zsuwam placek z powrotem na patelnię. Dalej pod przykryciem smażę jeszcze kilka minut.









Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger