Szukaj na blogu

Warstwowa sałatka z wędzonym łososiem, selerem naciowym, zielonym ogórkiem i jajkiem

Prawda jest taka, że sałatki lubimy prawie wszyscy, a warto je przygotowywać, bo najczęściej składają się ze zdrowych, dobrych składników. Na kolację zrobiłam dziś dla nas bardzo smaczną sałatkę z dużą ilością warzyw, z gotowanym jajkiem, i wędzonym łososiem. Do sałatek z jajkiem zazwyczaj dodaję majonez, no bo powiedzmy sobie szczerze, to w końcu para idealna; jeśli jednak chcesz zrobić ją w lżejszej wersji, zastąp go jogurtem naturalnym doprawionym odrobiną musztardy, soli i pieprzu.



Składniki:
200 g. wędzonego łososia
4-5 łodyg selera naciowego
3 jajka, ugotowane na twardo
1 długi zielony ogórek
pół niewielkiej czerwonej cebuli
pół czerwonej papryki 
3 łyżki posiekanego szczypiorku
mały słoik majonezu (5 łyżek)
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki odpowiednio kroję: 
- łodygi selera obieram z nitek, po czym kroję w bardzo cienkie plasterki
- łososia kroję w małą kostkę
- ogórka (można go nie obierać) kroję wzdłuż na pół, a potem każdą połowę ponownie na pół, otrzymując w ten sposób cztery podłużne ćwiartki. Z każdej ostrożnie skrajam tę część z nasionami - jest zbyt mokra do sałatki. Tak przygotowane ogórki kroję w cienkie plasterki.
- obraną cebulę kroję bardzo drobno
-paprykę kroję w krótkie, cienkie paseczki
- jajka kroję w kostkę
Układam warstwowo w średniej wielkości misce:
- połowę selera naciowego
- rozsmarowuję 1 łyżkę majonezu
- połowę łososia
- połowę ogórka
- połowę papryki
- rozsmarowuję 2 łyżki majonezu
- pozostałego łososia
- pozostałego selera
- 1 łyżkę majonezu
- pozostałą paprykę
- pozostałego ogórka
- posiekane jajka
- posiekany szczypiorek
- posiekaną cebulę
W międzyczasie raz oprószam sałatkę pieprzem (którąś warstwę w środku).
Przed podaniem warto przez minimum godzinę schłodzić wszystko w lodówce.

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger