Pyszna, słodko-ostra surówka z kapusty pekińskiej
Dla mnie zaczyna się sezon na surówki, choć generalnie uwielbiam je i robię przez cały rok, ale wiosną ta potrzeba jakoś jeszcze przybiera na sile. Dzisiejsza bardzo mi smakowała - lekka, wyrazista, przyjemnie ostra, świeża w smaku dzięki bazylii.
Składniki:
1 mała kapusta pekińska (ok. 0,5 kg)
1 średniej wielkości marchewka
12-15 świeżych liści bazylii
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu 3% (jeśli go nie masz, zastąp go po prostu sokiem z cytryny)
1 płaska łyżeczka erytrytolu
sól do smaku
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Kapustę kroję wzdłuż na 4 części, odcinam dolną, najtwardszą, a resztę kroję w bardzo cienkie paseczki.
Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, lub (tak zrobiłam) używam temperówki do warzyw, dzięki której będzie pokrojona w cienkie nitki.
Liście bazylii kroję w cienkie paseczki.
Wszystkie warzywa umieszczam w misce i mieszam.
Sos: łączę sok z cytryny, ocet, wodę, erytrytol i sól (ok. pół płaskiej łyżeczki) - do rozpuszczenia się soli i erytrytolu. Następnie dodaję olej i wodę, dokładnie mieszam. Sos wlewam do surówki, od razu podaję.
1 mała kapusta pekińska (ok. 0,5 kg)
1 średniej wielkości marchewka
12-15 świeżych liści bazylii
Sos:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu 3% (jeśli go nie masz, zastąp go po prostu sokiem z cytryny)
1 płaska łyżeczka erytrytolu
sól do smaku
2 łyżki oleju
2 łyżki wody
Przygotowanie:
Kapustę kroję wzdłuż na 4 części, odcinam dolną, najtwardszą, a resztę kroję w bardzo cienkie paseczki.
Obraną marchewkę ścieram na tarce z drobnymi oczkami, lub (tak zrobiłam) używam temperówki do warzyw, dzięki której będzie pokrojona w cienkie nitki.
Liście bazylii kroję w cienkie paseczki.
Wszystkie warzywa umieszczam w misce i mieszam.
Sos: łączę sok z cytryny, ocet, wodę, erytrytol i sól (ok. pół płaskiej łyżeczki) - do rozpuszczenia się soli i erytrytolu. Następnie dodaję olej i wodę, dokładnie mieszam. Sos wlewam do surówki, od razu podaję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz