Zupa z brokuła, cukinii i szpinaku.
Pikantna, bardzo wyrazista w smaku, pachnąca kardamonem, z rozgrzewającym imbirem - jest pyszna, zwłaszcza podana z jajkiem po benedyktyńsku, z płynnym żółtkiem.
Składniki:
1,5 litra wody
250 g. cukinii
250 g. brokuła
150 g. świeżego szpinaku
150 g. cebuli
4-5 ziaren kardamonu
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
1 pełna łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
250 g. cukinii
250 g. brokuła
150 g. świeżego szpinaku
150 g. cebuli
4-5 ziaren kardamonu
1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
1 pełna łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1-2 ostre papryczki
4-5 ząbków czosnku
4-5 ząbków czosnku
3-4 łyżki oleju
100 g. serka topionego - ementalera
100 g. serka topionego - ementalera
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wodę wlewam do garnka, dodaję posiekany brokuł, powoli zagotowuję. W międzyczasie: obieram i kroję w kostkę cebulę, podsmażam ją do zeszklenia na połowie oleju, przekładam do garnka; na pozostałym oleju podsmażam pokrojoną w kostkę cukinię, podsmażoną również przekładam do garnka; na końcu na patelnię wrzucam posiekany szpinak i krótko go przesmażam - przekładam do garnka. Wstępnie doprawiam zupę solą, gotuję 25 minut, dodaję ementaler, po czym dokładnie blenduję. Dodaję papryczki, zmiażdżone ziarna kardamonu i starty imbir, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, gotuję 10-15 minut. Na końcu doprawiam ostatecznie do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz