Szukaj na blogu

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

Te efektowne paszteciki z ciasta francuskiego, z farszem z kapusty i grzybów, z całą pewnością pięknie będą się prezentować na wigilijnym stole. Farsz można zrobić nawet kilka dni wcześniej - wtedy przygotowanie pasztecików na tę wyjątkową kolację będzie ekspresowe.




Składniki:
2 płaty ciasta francuskiego
Farsz:

0,5 kg kapusty kiszonej
15-20 kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków
4 duże cebule
2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju
2 liście laurowe
sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
mleko do posmarowania ciasta
nasiona czarnuszki
Przygotowanie:
Farsz
na kilka godzin przed gotowaniem moczę grzyby w 1,5 szklance gorącej wody. 
Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, płuczę ją w zimnej wodzie. 
Przekładam kapustę do garnka, wlewam wodę pozostałą po moczeniu grzybów, dokładam liście laurowe i gotuję pół godziny. 
W tym czasie siekam drobno grzyby. 
Obrane cebule kroję w półplastry, przekładam na patelnię z 2 łyżkami oleju, lekko solę i na małym ogniu smażę pod przykryciem ok. 10 minut, do zeszklenia. 
Odcedzam kapustę (woda już nie będzie potrzebna), dolewam do niej 3 łyżki oleju, przekładam podsmażoną cebule i posiekane grzyby oraz czosnek, doprawiam solą i sporą ilością pieprzu. 
Duszę jeszcze razem ok. 30 minut.
Płat ciasta kroję w paski szerokości 10 cm, zaznaczam delikatnie środek paska, na jednej połowie układam łyżkę farszu. 
Na drugiej robię 5 nacięć, jak na zdjęciu. 
Smaruję wodą brzegi kawałka z ciastem i składam obie połowy, sklejając brzegi. 
Przekładam paski ciasta, jak na zdjęciu. 
Przed pieczeniem smaruję paszteciki mlekiem i posypuję np. czarnuszką. 
Piekę ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni C.












zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger