Surówka z pora, kapusty pekińskiej i marchewki
Surówkę można przygotować prawie ze wszystkich świeżych warzyw, jakie są w lodówce, ale zwłaszcza niektóre połączenia gwarantują doskonały smak. Dla mnie takim duetem jest por i marchewka, więc na nich oparłam dzisiejszą surówkę. Dodatkiem jest kapusta pekińska, a doprawiłam całość cytryną, oliwą i miodem.
Składniki:
biała część niewielkiego pora
1/3 małej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki płynnego miodu
duża szczypta soli
czarny, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Pora kroję w bardzo cienkie plasterki, kapustę cieniutko szatkuję, marchewkę ścieram na drobnej tarce. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaję sól, lekko ściskam by puściły sok i odstawiam na 10 minut. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam sokiem z cytryny, miodem, oliwą i pieprzem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz