Szukaj na blogu

Surówka z pora, kapusty pekińskiej i marchewki

      Surówkę można przygotować prawie ze wszystkich świeżych warzyw, jakie są w lodówce,  ale zwłaszcza niektóre połączenia gwarantują doskonały smak. Dla mnie takim duetem jest por i marchewka, więc na nich oparłam dzisiejszą surówkę. Dodatkiem jest kapusta pekińska, a doprawiłam całość cytryną, oliwą i miodem.


             

             

Składniki:
biała część niewielkiego pora
1/3 małej kapusty pekińskiej
1 marchewka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oliwy
0,5 łyżeczki płynnego miodu
duża szczypta soli
czarny, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
 Pora kroję w bardzo cienkie plasterki, kapustę cieniutko szatkuję, marchewkę ścieram na drobnej tarce. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaję sól, lekko ściskam by puściły sok i odstawiam na 10 minut. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, doprawiam sokiem z cytryny, miodem, oliwą i pieprzem.
Przepis autorski.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger