Kostki ziemniaczane zapiekane w śmietanie z serem korycińskim "Swojskim"
Jakie warzywo jest najpopularniejsze w Waszej kuchni? W mojej niekwestionowanym liderem jest ziemniak. Możliwości, jakie daje, ilość potraw jaką można z niego przyrządzić - to sprawia że dla mnie jest warzywnym królem.
Mam dziś dla Was pomysł na naprawdę świetny, bardzo smaczny obiad z ziemniaków - zapiekłam je ze słodką śmietanką, natką zielonej pietruszki i rewelacyjnym w smaku serem korycińskim "Swojskim" p. Czesławy Zarzeckiej, produkowanym na moim Podlasiu. Śmietanka z masłem tworzą pyszny, lekko orzechowy sos, dodatkowo podkreślony smakiem orzechów w serze.
Składniki:
Porcja na 1 osobę:
2-3 niewielkie ziemniaki
0,5 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki słodkiej papryki
1/5 łyżeczki suszonego majeranku
po dużej szczypcie suszonego tymianku, oregano i czosnku
plaster sera korycińskiego "Swojskiego" z orzechami włoskimi pani Czesławy Zarzeckiej
0,3 szklanki słodkiej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki wiórków zimnego masła
1 łyżka oleju na dno foremki
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam solą, papryką i ziołami (mieszam by kostki się dokładnie pokryły). Na dno foremki wlewam olej, wykładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 20 minut - po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie i lekko chrupiące. Podgrzewam lekko śmietanę (zwłaszcza jeśli foremka w której pieką się ziemniaki jest ceramiczna), wlewam ją do ziemniaków, posypuję je szczodrze natką pietruszki, wykładam wiórki masła i połamany w kawałki lub pokrojony ser. Piekę jeszcze 10-15 minut -ser powinien się lekko rozpuścić. Podaję jako samodzielne danie lub dodatek do mięs lub duszonych warzyw.
Przepis autorski.
Mam dziś dla Was pomysł na naprawdę świetny, bardzo smaczny obiad z ziemniaków - zapiekłam je ze słodką śmietanką, natką zielonej pietruszki i rewelacyjnym w smaku serem korycińskim "Swojskim" p. Czesławy Zarzeckiej, produkowanym na moim Podlasiu. Śmietanka z masłem tworzą pyszny, lekko orzechowy sos, dodatkowo podkreślony smakiem orzechów w serze.
Składniki:
Porcja na 1 osobę:
2-3 niewielkie ziemniaki
0,5 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki słodkiej papryki
1/5 łyżeczki suszonego majeranku
po dużej szczypcie suszonego tymianku, oregano i czosnku
plaster sera korycińskiego "Swojskiego" z orzechami włoskimi pani Czesławy Zarzeckiej
0,3 szklanki słodkiej śmietany 18% (do zup i sosów)
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1-2 łyżki wiórków zimnego masła
1 łyżka oleju na dno foremki
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki kroję w kostkę ok. 1 cm, przekładam do miski, doprawiam solą, papryką i ziołami (mieszam by kostki się dokładnie pokryły). Na dno foremki wlewam olej, wykładam ziemniaki i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na ok. 20 minut - po tym czasie ziemniaki powinny być miękkie i lekko chrupiące. Podgrzewam lekko śmietanę (zwłaszcza jeśli foremka w której pieką się ziemniaki jest ceramiczna), wlewam ją do ziemniaków, posypuję je szczodrze natką pietruszki, wykładam wiórki masła i połamany w kawałki lub pokrojony ser. Piekę jeszcze 10-15 minut -ser powinien się lekko rozpuścić. Podaję jako samodzielne danie lub dodatek do mięs lub duszonych warzyw.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz