Szukaj na blogu

Smażona fasola

Fasolka dzięki smażeniu ze słodką musztardą i miodem jest z zewnątrz pięknie rumiana i lekko chrupiąca, a w środku kremowa i delikatna. Tak przygotowana będzie świetnym dodatkiem do grillowanej kiełbasy - ale sama także smakuje wyśmienicie.


Składniki:

2 szklanki ugotowanej białej fasoli
1 łyżeczka oleju
1 duża cebula
1,5 łyżeczki pesto (u mnie z pietruszki) lub 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, pietruszka)
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka musztardy miodowej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewam olej i przekładam na nią pokrojoną w kostkę cebulę, lekko ją solę i smażę chwilę pod przykryciem, aż się lekko zrumieni. Dodaję ugotowaną fasolę, pesto (zioła) musztardę i miód, przykrywam i na średnim ogniu przez kilkanaście minut smażę razem, mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Fasola powinna się zrumienić. Doprawiam całość solą i pieprzem. Podaję jako dodatek np. do smażonej lub grillowanej kiełbasy, ale tak przyrządzona fasola może też być samodzielnym posiłkiem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger