Szukaj na blogu

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

   Wiosna tuż tuż, ale noce ciągle jeszcze są chłodne, i po powrocie z pracy czy po spacerze ma się ochotę na coś rozgrzewającego. Zupa pomidorowa z soczewicą jest gęsta, bardzo aromatyczna, pachnąca czosnkiem i tymiankiem, więc doskonale się na tę okazję sprawdzi.


                   


Składniki:
1,5 litra wody
3 marchewki
2 szklanki czerwonej soczewicy
1 średnia cebula
1 łyżeczka oleju
2 ząbki czosnku
300 g. koncentratu pomidorowego
0,5 szklanki słodkiej śmietanki + 1 łyżeczka mąki pszennej (można ją pominąć)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
świeży tymianek
sól, pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
 Opłukaną soczewicę wsypuję do garnka z wodą , dodaję ziele angielskie, liście laurowe, umyte i obrane i starte na grubej tarce marchewki - gotuję ok. 10-15 minut do miękkości soczewicy i marchewki. Podsmażam posiekaną drobno cebulkę, przekładam do garnka. Dodaję koncentrat pomidorowy i posiekane drobniutko czosnek i tymianek, gotuję jeszcze 5 minut, po czym dolewam śmietankę uprzednio zahartowaną kilkoma łyżkami zupy i pomieszaną z mąką. Mieszam, doprawiam solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki. Podaję samodzielnie (ewentualnie z drobnym makaronem lub ryżem, choć zupa jest dość gęsta).
Przepis autorski.






Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger