Placki cebulowe
Placki mają bardzo ciekawy smak, dość egzotyczny dzięki dodatkowi sosu sojowego, czosnku i cynamonu. Kosztują tyle co nic, a są naprawdę bardzo smaczne. Z mojej porcji wyszło 7 placków, więc ewentualnie przygotujcie je z podwojonej ilości składników.
Składniki:
3 duże cebule
2 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
szczypta cynamonu
pieprz, suszony tymianek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką oleju, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Przekładam do miski, dodaję starte na grubej tarce marchewki, dodaję resztę składników. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem, tymiankiem, ewentualnie solą. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładę łyżką okrągłe placuszki, smażę z obu stron na rumiano, przekładam na chwilę na papier do odsączenia. Podaję jako samodzielne danie, np. z gęstym jogurtem, lub jako warzywny dodatek do mięs.
Składniki:
3 duże cebule
2 ugotowane marchewki (np. z rosołu)
1 jajko
1 ząbek czosnku
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
Dodatkowo:
szczypta cynamonu
pieprz, suszony tymianek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebule kroję w drobną kostkę, przekładam na patelnię z łyżką oleju, lekko solę i pod przykryciem smażę do zeszklenia. Przekładam do miski, dodaję starte na grubej tarce marchewki, dodaję resztę składników. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem, tymiankiem, ewentualnie solą. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju kładę łyżką okrągłe placuszki, smażę z obu stron na rumiano, przekładam na chwilę na papier do odsączenia. Podaję jako samodzielne danie, np. z gęstym jogurtem, lub jako warzywny dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz