Szukaj na blogu

Delikatny kurczak w aksamitnym sosie

   Zamarynowałam filety z kurczaka w słodkiej śmietance i pysznym sosie do hamburgerów firmy Develey - bo lubię eksperymenty i ciekawa jestem zawsze efektu, gdy używam w kuchni produktów w sposób nie do końca oczywisty. Sos który zazwyczaj je się na zimno jako dodatek do grillowanych czy smażonych mięs tym razem posłużył jako baza do marynaty. Sprawdził się cudownie, bo mięso jest bardzo soczyste i delikatne. Bardzo mi smakuje tak przyrządzony kurczak, więc polecam serdecznie: wypróbujcie i przekonajcie się sami. Zapisuję go na liście ulubionych. 
 Zachęcam Was oczywiście też jak zwykle do używania świetnych produktów firmy Develey.







                         

Składniki:

0,5 kg filetów z kurczaka
0,5 szklanki słodkiej śmietany 18% (do zup i sosów)
0,5 szklanki sosu Hamburger firmy Develey
kilka gałązek świeżego tymianku
kilka łyżek startego żółtego sera
0,5 łyżeczki soli
czarny mielony pieprz
kilka łyżek oliwy Oliviana z Develey
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone filety przekładam do zamykanego pojemnika. Śmietanę mieszam dokładnie z sosem Hamburger, mieszankę przelewam do pojemnika - mięso powinno być w niej zanurzone. Zamknięty pojemnik odstawiam  najlepiej na noc do lodówki.
Na dno naczynia do pieczenia wlewam oliwę, układam kilka gałązek tymianku i wykładam kurczaka, zalewam go też sosem po marynowaniu. Na górze dodatkowo układam tymianek. Całość lekko solę i oprószam pieprzem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na 30 minut, po czym przykrywam naczynie i piekę mięso jeszcze 15 minut. Przed końcem pieczenia na chwilę odkrywam naczynie, posypuję startym żółtym serem. Podaję,gdy góra się pięknie zrumieni.
Przepis autorski.











Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger