Szukaj na blogu

Pikantna potrawka z szynki (do ryżu)

  Potrawka ma posmak grzybów, jest dość pikantna i wyrazista w smaku, dobrze się komponuje z delikatnością ryżu. Jest szybka w przygotowaniu, trzeba tylko wcześniej pamiętać o zamarynowaniu mięsa w sosie sojowym.





Składniki:

300 g. szynki wieprzowej
0,3 szklanki ciemnego sosu sojowego
3-4 kapelusze suszonych grzybów leśnych 
2 cebule
0,5 szklanki kukurydzy z puszki
1 mała czerwona papryczka chili
szczypiorek
1 łyżka oleju
Przygotowanie:
 Oczyszczone mięso kroję w cienkie paseczki, przekładam do miski i zalewam sosem sojowym. Odstawiam je na 2-3 godziny do lodówki. Grzyby zalewam niewielką ilością wrzątku i odstawiam na 15 minut. Rozgrzewam olej na patelni i smażę odsączone mięso ok. 10 minut, aż będzie mocno rumiane. Dodaję posiekane w grube piórka cebule i smażę razem pod pokrywką kolejne 10 minut. Dodaję posiekane grzyby (bez wody w której się moczyły) i kukurydzę, duszę jeszcze 10 minut. Na kilka minut przed końcem duszenia dodaję drobno pokrojoną papryczkę, całość doprawiam do smaku. Podaję z ryżem, posypaną szczypiorkiem.
Przepis autorski.





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger