Szukaj na blogu

Warzywa: marchewka z brokułem

  Mam dla Was dziś propozycję pysznej warzywnej potrawki, szybkiej i łatwej - w sam raz do obiadu. Proces obróbki cieplnej jest krótki, więc warzywa pozostają jędrne i soczyste, a kolory na talerzu cieszą oczy :)




Składniki:
5-6 dużych marchewek
1 brokuł
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
0,5 łyżeczki curry
szczypta gałki muszkatołowej
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
natka pietruszki wg uznania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Wcześniej przygotowane (umyte i obrane) marchewki ostrym nożem kroję w cienkie plasterki - ok. 1-2 mm, przekładam je na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i pod przykryciem smażę 3-4 minuty,  mieszając w międzyczasie. Brokuła dzielę na małe różyczki i dodaję do marchewki. Dodaję też masło, curry,  gałkę muszkatołową i czosnek, doprawiam lekko solą i pierzem, chwilę podsmażam pod przykryciem (3-4 minuty), po czym wlewam mleko i jeszcze chwilę razem podgrzewam ( 1 minuta). Przed końcem smażenia dodaję posiekaną natkę pietruszki. Potrawkę podaję jako dodatek do obiadu.

Przepis autorski.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger