Warzywa: marchewka z brokułem
Mam dla Was dziś propozycję pysznej warzywnej potrawki, szybkiej i łatwej - w sam raz do obiadu. Proces obróbki cieplnej jest krótki, więc warzywa pozostają jędrne i soczyste, a kolory na talerzu cieszą oczy :)
Składniki:
5-6 dużych marchewek
1 brokuł
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
0,5 łyżeczki curry
szczypta gałki muszkatołowej
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
natka pietruszki wg uznania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowane (umyte i obrane) marchewki ostrym nożem kroję w cienkie plasterki - ok. 1-2 mm, przekładam je na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i pod przykryciem smażę 3-4 minuty, mieszając w międzyczasie. Brokuła dzielę na małe różyczki i dodaję do marchewki. Dodaję też masło, curry, gałkę muszkatołową i czosnek, doprawiam lekko solą i pierzem, chwilę podsmażam pod przykryciem (3-4 minuty), po czym wlewam mleko i jeszcze chwilę razem podgrzewam ( 1 minuta). Przed końcem smażenia dodaję posiekaną natkę pietruszki. Potrawkę podaję jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.
Składniki:
5-6 dużych marchewek
1 brokuł
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
2-3 łyżki mleka
0,5 łyżeczki curry
szczypta gałki muszkatołowej
1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
natka pietruszki wg uznania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowane (umyte i obrane) marchewki ostrym nożem kroję w cienkie plasterki - ok. 1-2 mm, przekładam je na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem i pod przykryciem smażę 3-4 minuty, mieszając w międzyczasie. Brokuła dzielę na małe różyczki i dodaję do marchewki. Dodaję też masło, curry, gałkę muszkatołową i czosnek, doprawiam lekko solą i pierzem, chwilę podsmażam pod przykryciem (3-4 minuty), po czym wlewam mleko i jeszcze chwilę razem podgrzewam ( 1 minuta). Przed końcem smażenia dodaję posiekaną natkę pietruszki. Potrawkę podaję jako dodatek do obiadu.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz