Pieczone kulki jęczmienne z soczewicą
Proponuję dziś bardzo smaczne, pieczone kulki z kaszy jęczmiennej z ziemniakami, soczewicą i szczypiorkiem, przygotowane bez grama tłuszczu. To wspaniałe bezmięsne danie obiadowe, zdrowe i sycące. Podałam je z jogurtem greckim.
Do przygotowania wykorzystałam świetną mieszankę firmy SYS: kaszę jęczmienną z soczewicą.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 woreczek kaszy jęczmiennej z soczewicą firmy SYS
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
jogurt grecki do polania
szczypiorek do posypania
mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, równocześnie gotuję 1 opakowanie kaszy jęczmiennej z soczewicą. Ziemniaki duszę widelcem na gładką masę, dokładnie odcedzoną kaszę dodaję do masy ziemniaczanej, dodaję szczypiorek, jajko, sól i pieprz do smaku - zarówno ziemniaki, jak i kasza mogą być ciepłe. Mieszam (tyle tylko, żeby składniki się połączyły), dodaję mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz mieszam i formuję dłonią kulki wielkości mandarynki. Układam je na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia smaruję kulki mlekiem. Upieczone, gorące podaję polane jogurtem i posypane szczypiorkiem.
Przepis autorski
Do przygotowania wykorzystałam świetną mieszankę firmy SYS: kaszę jęczmienną z soczewicą.
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 woreczek kaszy jęczmiennej z soczewicą firmy SYS
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
jogurt grecki do polania
szczypiorek do posypania
mleko do posmarowania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, równocześnie gotuję 1 opakowanie kaszy jęczmiennej z soczewicą. Ziemniaki duszę widelcem na gładką masę, dokładnie odcedzoną kaszę dodaję do masy ziemniaczanej, dodaję szczypiorek, jajko, sól i pieprz do smaku - zarówno ziemniaki, jak i kasza mogą być ciepłe. Mieszam (tyle tylko, żeby składniki się połączyły), dodaję mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz mieszam i formuję dłonią kulki wielkości mandarynki. Układam je na blasze wyłożonej papierem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. na ok. 50 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia smaruję kulki mlekiem. Upieczone, gorące podaję polane jogurtem i posypane szczypiorkiem.
Przepis autorski
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz