Pasta kanapkowa z indyka
Zastanawialiście się, co można zrobić z mięsem z rosołu? Można je, rzecz oczywista, zwyczajnie zjeść. Można też stworzyć z niego kolejne dania: paszteciki, pyzy z mięsem, faszerowane naleśniki, pierogi... No i jak ja dziś, pyszną pastę kanapkową. Przypomina lekko pasztet, ale jak dla mnie jest o wiele smaczniejsza, i co ważne, całkiem naturalna: mięso z indyka, warzywa, kropla oliwy i kilka prostych przypraw.
Składniki:
100-150 g. ugotowanego mięsa indyczego (z rosołu)
1 niewielka, ugotowana marchewka
1 mała ugotowana pietruszka
1 łyżeczka oliwy
2 niewielkie ziarna ziela angielskiego
1 niewielki ząbek czosnku
duża szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane, obrane z kości mięso ucieram mikserem razem z marchewką i pietruszką na gładką masę. Ziele angielskie dokładnie ucieram w moździerzu, dodaję do masy, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty majeranek. Doprawiam solą i pieprzem, dolewam oliwę, mieszam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przekładam do zamykanego naczynia, używam do kanapek.
Przepis autorski.
Składniki:
100-150 g. ugotowanego mięsa indyczego (z rosołu)
1 niewielka, ugotowana marchewka
1 mała ugotowana pietruszka
1 łyżeczka oliwy
2 niewielkie ziarna ziela angielskiego
1 niewielki ząbek czosnku
duża szczypta majeranku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane, obrane z kości mięso ucieram mikserem razem z marchewką i pietruszką na gładką masę. Ziele angielskie dokładnie ucieram w moździerzu, dodaję do masy, dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek i roztarty majeranek. Doprawiam solą i pieprzem, dolewam oliwę, mieszam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przekładam do zamykanego naczynia, używam do kanapek.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz