Szukaj na blogu

Tortilla ze szpinakiem i serem korycińskim "Swojskim"

   Bardzo smacznym, bezmięsnym obiadem mogą być tortille zapieczone z maślano-czosnkowym szpinakiem i zdecydowanym w smaku, pysznym serem "Swojskim" produkowanym w Korycinie na Podlasiu - oj, znam to miejsce dobrze, spędziłam tam co najmniej jedno lato :)

 Ser produkowany jest z niepasteryzowanego mleka krowiego, z przeróżnymi dodatkami które cudownie wzbogacają jego smak - ja użyłam sera z orzechami włoskimi.




Składniki na 3 porcje:
400-500 g. mrożonego szpinaku (u mnie liście)
1 łyżeczka pasty z pieczonego czosnku (przepis TUTAJ)
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
ser Koryciński "Swojski" z orzechami włoskimi pani Czesławy Zarzeckiej
6 tortilli ( jeśli chcecie zrobić własne znajdziecie przepis TUTAJ)
Przygotowanie:
 Rozmrażam szpinak na godzinę przed przygotowaniem, przekładam na patelnię, dodaję masło, pastę czosnkową, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Duszę ok. 5 minut, by smaki się połączyły (w szpinaku nie powinno być wody). Ser kroję w niewielką kostkę.
 Na suchej patelni układam tortillę (patelnia powinna mieć odrobinę większą średnicę), na nią wykładam 1/3 szpinaku i 1/3 kostek sera, przykrywam drugą tortillą, obciążając całość np. drugą patelnią lub ciężkim garnkiem. Podgrzewam na małym ogniu ok. 7-8 minut, po czym ostrożnie przekładam tortille na drugą stronę i podgrzewam kolejne 7-8 minut. Podaję gorące, pokrojone w trójkąty, z ulubionym sosem.
Przepis autorski.


                    

                    



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger