Pikantna przekąska z kurczakiem w wiśniówce i papryczką jalapeno
Choć kurczak jest marynowany w słodkiej wiśniówce, to zarówno dodatek papryczki jalapeno jak i pikantnego sosu chipotle prosto z gorącego Meksyku rozpali Wasz apetyt :)
Zapraszam do sklepu Arriba po meksykańskie wspaniałości !
Składniki:
1 mały filet z kurczaka
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki majeranku
duża szczypta soli
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 papryczka jalapeno ze sklepu Arriba (bez pestek)
0,5 łyżeczki ciemnego cukru
2-3 łyżki wiśniówki
kilka listków rukoli
1 bułka z czarnuszką (użyłam mojej, przepis TUTAJ)
majonez do posmarowania bułki
sos Chipotles mielone ciemne ze sklepu Arriba
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miseczki, lekko solę i pieprzę, dodaję sherry, majeranek, pół łyżki oliwy i posiekaną drobno papryczkę jalapeno. Odstawiam mięso na pół godziny do lodówki do zamarynowania. Rozgrzewam pozostałą oliwę na patelni, wrzucam kurczaka i szybko obsmażam, po czym dodaję posiekaną cebulę, przykrywam i smażę razem kilka minut, aż mięso zacznie się rumienić. Dodaję cukier, smażę chwile, ewentualnie doprawiam solą dla równowagi.
Podgrzaną bułkę kroję na pół, smaruję ją majonezem, układam rukolę a na niej podsmażone kawałki kurczaka z papryczką jalapeno i cebulą. Ozdabiam kanapkę posiekaną czerwoną papryczką, podaję z sosem chipotes.
Przepis autorski.
Zapraszam do sklepu Arriba po meksykańskie wspaniałości !
Składniki:
1 mały filet z kurczaka
1 średnia cebula
1 łyżka oleju
0,5 łyżeczki majeranku
duża szczypta soli
duża szczypta czarnego mielonego pieprzu
1 papryczka jalapeno ze sklepu Arriba (bez pestek)
0,5 łyżeczki ciemnego cukru
2-3 łyżki wiśniówki
kilka listków rukoli
1 bułka z czarnuszką (użyłam mojej, przepis TUTAJ)
majonez do posmarowania bułki
sos Chipotles mielone ciemne ze sklepu Arriba
Przygotowanie:
Filet z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miseczki, lekko solę i pieprzę, dodaję sherry, majeranek, pół łyżki oliwy i posiekaną drobno papryczkę jalapeno. Odstawiam mięso na pół godziny do lodówki do zamarynowania. Rozgrzewam pozostałą oliwę na patelni, wrzucam kurczaka i szybko obsmażam, po czym dodaję posiekaną cebulę, przykrywam i smażę razem kilka minut, aż mięso zacznie się rumienić. Dodaję cukier, smażę chwile, ewentualnie doprawiam solą dla równowagi.
Podgrzaną bułkę kroję na pół, smaruję ją majonezem, układam rukolę a na niej podsmażone kawałki kurczaka z papryczką jalapeno i cebulą. Ozdabiam kanapkę posiekaną czerwoną papryczką, podaję z sosem chipotes.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz