Szukaj na blogu

Tarta ziemniaczana z groszkiem i masą śmietanowo-serową

Lubię proste w smaku potrawy, takie jak warzywne zapiekanki. Dziś w mojej połączyłam aksamitny spód z puree ziemniaczanego, trochę ostrzejszą w smaku warstwę z zielonego groszku, a wszystko jest zapieczone pod puszystą śmietanowo-serową czapką. Mówię Wam - rewelacja, wspaniały obiad :)








                      

Składniki:

Masa ziemniaczana:
1-1,2 kg ziemniaków
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki masła
1 łyżeczka musztardy
Masa z groszku:
1 duża puszka zielonego groszku
1 płaska łyżeczka musztardy
1 jajko
kilka łyżek słodkiej śmietany 18%
sól, pieprz do smaku
Masa śmietanowo-serowa:
1 szklanka słodkiej śmietany 18%
4 jajka
100 g. tartego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 łyżki startego sera do posypania
olej do posmarowania papieru i formy
bułka tarta
Przygotowanie:
Wycinam z papieru do pieczenia dół formy (tortownicy). Tortownicę natłuszczam olejem, wykładam dno papierem, posypuję całą bułką tartą.
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące ucieram na puch z masłem, doprawiam solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy trochę przestygną dodaję musztardę, żółtko i jajko, dokładnie mieszam by powstała jednolita masa. Przekładam do wyłożonej papierem formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Odcedzam groszek, odkładam 2 łyżki, a resztę duszę widelcem, doprawiam solą i pieprzem, dodaję musztardę i jajko. Powstałą masę wykładam na brzegi ziemniaczanego spodu - by trochę uszczelnić brzegi tarty. 
Wszystkie składniki masy śmietanowo-serowej ubijam trzepaczką, by się połączyły i wylewam na przygotowane w formie masy. Uwaga - może troszkę cieknąc na dole - warto postawić formę na większej blasze wyłożonej folią aluminiową. Na górę wysypuję odłożony wcześniej groszek.
Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. jeszcze na 25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję całość resztą sera. Podaję na gorąco, z sosem czosnkowym lub jogurtowym.
Przepis autorski.




                        


                        


                        

                        




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger