Szukaj na blogu

Pieczarki z ziołami i miodem

  Dziś robię warzywne dodatki :) Po marchewce z brokułem pora na pieczarki pachnące ziołami i czosnkiem - i z miodem. Zdziwiliście się ? Zaskakujące ? 
Zapewniam Was, że odrobina słodyczy podkreśla wspaniale smak duszonych pieczarek, a zresztą miód w połączeniu z czosnkiem to duet który sprawdza się w wielu daniach. Zapraszam, spróbujcie :)

  Użyłam cudownego, złocistego miodu lipowego z gospodarstwa pszczelarskiego Suszka. Gdy jem lub patrzę na ten miód zawsze widzę szczęśliwe pszczoły uwijające się nad pełnymi kwiatów drzewami :)



                  

Składniki:
300 g. niewielkich pieczarek
1 łyżka masła ziołowego, przepis TUTAJ
(lub 1 łyżka masła, posiekane ulubione świeże zioła, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę)
1 łyżeczka miodu lipowego z gospodarstwa pszczelarskiego Suszka
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
 Umyte i osuszone pieczarki kroję w cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczam masło ziołowe, przekładam pokrojone pieczarki, lekko solę i pod uchyloną pokrywką smażę 3-4 minuty. Powinna odparować większość wody, ale pieczarki powinny pozostać jasne. Dodaję miód i dalej smażę pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty, po czym doprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję do duszonych mięs.
Przepis autorski.

                   
                 



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger