Szukaj na blogu

Pikantne wołowe klopsiki w sosie śmietanowym

  Bardzo pyszne :) Klopsiki są ostre i wyraziste w smaku, a sos cudownie delikatny, razem smakują wyśmienicie. I choć to danie mięsne, to w sumie bardzo szybkie do przygotowania, pod warunkiem że mamy gotowy rosół. Polecam, wypróbujcie !







Składniki:

300 g. mielonego mięsa wołowego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 czerwona papryczka chili bez pestek
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
0,5 łyżeczki suszonego majeranku
szczypta curry
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos:
1,5 szklanki rosołu (bulionu)
kilka gałązek świeżego lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
suszone płatki chili 
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
 Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, bułkę tartą, drobniutko posiekany szczypiorek i papryczkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie, doprawiam majerankiem, curry, solą i pieprzem. formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, smażę je na rumiano na niewielkiej ilości oleju. 
 W garnku podgrzewam rosół (bulion) z lubczykiem, gdy kulki mięsne się usmażą przekładam je do garnka i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut, po czym wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam. Hartuję śmietanę z kilkoma łyżkami  sosu, dodaję mąkę i dokładnie mieszam, po czym przelewam tę zawiesinę do garnka i mieszam. Doprawiam solą, pieprzem płatkami chili. Przekładam z powrotem klopsiki i duszę jeszcze 10 minut. Podaję np. z makaronem, posypane szczypiorkiem.
Przepis autorski.



                       

                        


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger