Szukaj na blogu

Pieczona gulaszowa karkówka

   Karkówkę długo piekłam razem z cebulą, czosnkiem i ziołami w gęstym, pachnącym, pomidorowym sosie. Jest bardzo miękka i delikatna, praktycznie rozpływa się w ustach. Całe danie wyśmienicie pasuje do ziemniaków lub makaronu. Jest pyszne, sycące i prawdziwie zimowe :) 





Składniki:

600 g. świeżej karkówki wieprzowej
1 łyżka mąki pszennej
1 duża cebula 
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
300 g. koncentratu pomidorowego
0,3 szklanki wody
Przyprawy:
zioła prowansalskie
majeranek
mielona słodka papryka
czarny pieprz
sól
świeży tymianek
Przygotowanie:
 Koncentrat pomidorowy przekładam do rondla z grubym dnem, dolewam wodę i łyżkę oleju, przeciskam też 1 ząbek czosnku przez praskę. Podgrzewam razem, aż sos się zacznie gotować, doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, papryką, majerankiem, solą i pieprzem. 
 Mięso kroję w niewielkie kawałki. Do miseczki wsypuję mąkę, na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Kawałki mięsa obtaczam w mące, strzepuję jej nadmiar i układam na patelni. Smażę partiami z obu stron do zrumienienia.  Na dno naczynia do zapiekania wlewam łyżkę oleju i rozkładam połowę podsmażonych kawałków mięsa, na nie połowę cebuli posiekanej w grube piórka, kilka gałązek świeżego tymianku i połowę sosu. Następnie znów wykładam pozostałe mięso, cebulę, tymianek i polewam resztą sosu. Powierzchnię posypuję posiekanymi w plasterki 2 ząbkami czosnku i tymiankiem. Przykrywam naczynie i piekę przez 90 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podaję z ziemniakami lub makaronem.
Przepis autorski.


                       

                       

                       



Zimowy Obiad

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger