Krokiety z wołowiną
Szczypta cynamonu dodana do mięsa, czy to duszonego, czy gotowanego, odmieni wspaniale jego smak. Ten zabieg doskonale sprawdzi się zwłaszcza w przypadku wołowiny.
Krokiety są pulchne, soczyste i bardzo smaczne. Zadbajcie, by farsz był solidnie przyprawiony, nie może być też zbyt suchy. Łatwo rozwiązać ten problem - do zmielonego po ugotowaniu mięsa wystarczy dodać odrobinę bulionu, czy jak u mnie - po prostu wody, w której gotowała się marchewka.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka mleka
0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
0,2 szklanki oleju
2 jajka
duża szczypta soli
Farsz:
0,5 kg ugotowanego mięsa (u mnie wołowina)
2 cebule
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
mała szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki ciasta na naleśniki dokładnie miksuję lub ubijam, odstawiam na pół godziny, po czym smażę naleśniki, u mnie średnica 22 cm.
Marchew gotuję do miękkości, nie wylewam wody. Cebule kroję w kostkę i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Mięso przepuszczam przez maszynkę, dodaję usmażoną cebulę (razem z tłuszczem), pogniecioną widelcem marchewkę, dolewam tyle wody z gotowania, by farsz był lekki i puszysty. Doprawiam majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Na każdy naleśnik wykładam łyżkę farszu, zwijam wg zdjęcia. Wszystkie krokiety panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na rumiano z każdej strony.
Przepis autorski.
Krokiety są pulchne, soczyste i bardzo smaczne. Zadbajcie, by farsz był solidnie przyprawiony, nie może być też zbyt suchy. Łatwo rozwiązać ten problem - do zmielonego po ugotowaniu mięsa wystarczy dodać odrobinę bulionu, czy jak u mnie - po prostu wody, w której gotowała się marchewka.
Składniki na ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej T 500
1 szklanka mleka
0,5 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
0,2 szklanki oleju
2 jajka
duża szczypta soli
Farsz:
0,5 kg ugotowanego mięsa (u mnie wołowina)
2 cebule
1 duża marchewka
1 ząbek czosnku
0,5 łyżeczki majeranku
mała szczypta cynamonu
sól i pieprz do smaku
2 jajka do panierowania
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Składniki ciasta na naleśniki dokładnie miksuję lub ubijam, odstawiam na pół godziny, po czym smażę naleśniki, u mnie średnica 22 cm.
Marchew gotuję do miękkości, nie wylewam wody. Cebule kroję w kostkę i smażę do zeszklenia na niewielkiej ilości oleju. Mięso przepuszczam przez maszynkę, dodaję usmażoną cebulę (razem z tłuszczem), pogniecioną widelcem marchewkę, dolewam tyle wody z gotowania, by farsz był lekki i puszysty. Doprawiam majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i odrobiną cynamonu. Na każdy naleśnik wykładam łyżkę farszu, zwijam wg zdjęcia. Wszystkie krokiety panieruję w jajku i bułce tartej, smażę na rumiano z każdej strony.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz