Szynka duszona z marchewką i brokułem
Kawałki mięsa - szynki wieprzowej duszone z marchewką, cebulą, sosem sojowym i brokułem, oczywiście w aromatycznym, pachnącym czosnkiem i ziołami sosie to smaczny i łatwy obiad.
Składniki na 2 osoby:
0,5 kg szynki wieprzowej
5 sporych marchewek
0,5 brukuła
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 ząbki czosnku
0,7- 1 szklanka wody
3-4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej mięso nacieram majerankiem, papryką i lekko solę. Następnego dnia kroję je w dość grube kawałki.Przekładam do rondla z olejem i smażę z obu stron po kilka minut, by się zrumieniło. Dodaję do garnka grubo pokrojoną cebulę, przykrywam i smażę razem 10 minut. Dodaję pokrojoną w plastry marchewkę, dolewam połowę wody i duszę aż mięso i marchew będą miękkie. Dodaję rozdrobnionego na różyczki brokuła, sos sojowy i posiekany czosnek, duszę kilkanaście minut. Mąkę ziemniaczaną mieszam z 2 łyżkami wody, dolewam zawiesinę do garnka, mieszam aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami, makaronem lub chlebem.
Przepis autorski.
0,5 kg szynki wieprzowej
5 sporych marchewek
0,5 brukuła
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
3 ząbki czosnku
0,7- 1 szklanka wody
3-4 łyżki sosu sojowego
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej mięso nacieram majerankiem, papryką i lekko solę. Następnego dnia kroję je w dość grube kawałki.Przekładam do rondla z olejem i smażę z obu stron po kilka minut, by się zrumieniło. Dodaję do garnka grubo pokrojoną cebulę, przykrywam i smażę razem 10 minut. Dodaję pokrojoną w plastry marchewkę, dolewam połowę wody i duszę aż mięso i marchew będą miękkie. Dodaję rozdrobnionego na różyczki brokuła, sos sojowy i posiekany czosnek, duszę kilkanaście minut. Mąkę ziemniaczaną mieszam z 2 łyżkami wody, dolewam zawiesinę do garnka, mieszam aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ziemniakami, makaronem lub chlebem.
Przepis autorski.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz