Szukaj na blogu

Sałatka z jajkiem, roszponką, ogórkiem i fetą

Lubicie taką poczciwą potrawę jak jajka w majonezie? Moim zdaniem jest pyszna i co jakiś czas z wielką przyjemnością sobie takie danie funduję, najczęściej na sobotnie lub niedzielne śniadanie.
Sałatka ze zdjęcia niżej to w sumie nic innego jak owe jajka, tyle że z dodatkami, które fajnie pogłębiają i zaostrzają smak całości. Zdrowiej, bo ze sporą ilością zieleniny: sałatą, zielonym ogórkiem i surowym kalafiorem, i lżej -  bo z mniejszą ilością majonezu.




Składniki na 2 porcje:
1/3 długiego zielonego ogórka
ok. 40 g. sera feta light
2 jajka
duża garść sałaty roszponki
kilka małych różyczek kalafiora
1 łyżka majonezu
gęsty ocet balsamico
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram. Kroję w kostkę, mieszam delikatnie z majonezem, uważając by się nie rozpadły. Obranego ogórka kroję w mała kostkę, podobnie fetę, różyczki kalafiora delikatnie ścinam nożem, by je rozdrobnić. Układam na talerzu sałatę, jajka z majonezem, fetę i ogórka, całość posypuję kalafiorem, robię kilka kleksów z octu balsamico, oprószam pieprzem. Nie doprawiam sałatki solą ze względu na jej zawartość w fecie i majonezie. Nie mieszam przed podaniem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger