Szukaj na blogu

Kieszonki z kurczaka nadziewane rukolą i pomidorami (pieczone)

Dziś przygotowałam na obiad coś niezwykle lekkiego, ale jednocześnie pełnego smaku. Filety z kurczaka nadziałam suszonymi pomidorami i lekko orzechową w smaku rukolą. Przed pieczeniem marynowały się przez pół godziny w mieszance ziół. Bardzo polecam taki sposób na kurczaka!



Składniki:
po 1 pojedynczym filecie z kurczaka na osobę
na każdy filet:
1 łyżka majonezu
4-6 kawałków suszonych pomidorów w oleju
garść świeżej rukoli

Dodatkowo:
sól, pieprz, suszony majeranek. suszony lubczyk, suszone oregano
papier lub folia aluminiowa

Przygotowanie:

Z fileta odkrajam polędwiczki (odkładam je do innej potrawy) i nacinam go wzdłuż w 2 miejscach, tworząc długie kieszonki.
Całe mięso lekko oprószam mieszaniną soli, pieprzu i ziół (również w rozcięciach). 
Kieszonki smaruję majonezem i do każdej wkładam po kilka liści rukoli i po 2-3 kawałki pomidora. 
Tak przygotowane kawałki mięsa układam pojedynczo na papierze (lub folii aluminiowej) i dość ściśle zawijam. 
Odkładam na 30 minut do lodówki, po czym piekę (w papierze lub folii) w temperaturze 190 stopni C. przez 40 minut.


                  



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger