Zupa z rukoli i brokuła z pulpecikami mięsnymi
Rano tak sypało, że nie miałam ochoty wystawiać nosa z domu. Co prawda lodówka prawie pusta, ale dałam radę - była rukola, był zamrożony brokuł i kawałek mięsa. Zrobiłam więc piękną, zieloną zupę :) Niewątpliwie tanią i pożywną, bo z mięsnymi pulpecikami.
Składniki:
1 opakowanie (100 g) świeżej rukoli
pół małego brokuła
karkowa kość lub żeberko
mały filet z kurczaka
1-1,5 l. wody
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
3-4 liście świeżej bazylii
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kość i fileta z kurczaka. Lekko wszystko solę i gotuję do miękkości mięsa (to z kości też będzie do wykorzystania). Gdy mięso jest prawie miękkie, dodaję podzielony na różyczki brokuł. Miękkie mięso i kość wyjmuję razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam rukolę i posiekany czosnek - smażę razem 2-3 minuty, tyle by zmiękła rukola. Przekładam wszystko do garnka, gotuję chwilę razem, po czym blenduję. Dodaję posiekaną bazylię, doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem.
Ostudzone mięso bardzo drobno siekam lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję jajko i tyle bułki, by dało się skleić małe pulpeciki. Gotowe przekładam do zupy i gotuję w niej kilka minut.
1 opakowanie (100 g) świeżej rukoli
pół małego brokuła
karkowa kość lub żeberko
mały filet z kurczaka
1-1,5 l. wody
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
3-4 liście świeżej bazylii
1 jajko
bułka tarta
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kość i fileta z kurczaka. Lekko wszystko solę i gotuję do miękkości mięsa (to z kości też będzie do wykorzystania). Gdy mięso jest prawie miękkie, dodaję podzielony na różyczki brokuł. Miękkie mięso i kość wyjmuję razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Na patelni rozgrzewam masło i wrzucam rukolę i posiekany czosnek - smażę razem 2-3 minuty, tyle by zmiękła rukola. Przekładam wszystko do garnka, gotuję chwilę razem, po czym blenduję. Dodaję posiekaną bazylię, doprawiam zupę majerankiem, solą i pieprzem.
Ostudzone mięso bardzo drobno siekam lub przepuszczam przez maszynkę, dodaję jajko i tyle bułki, by dało się skleić małe pulpeciki. Gotowe przekładam do zupy i gotuję w niej kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz