Ziemniaki z patelni z cebulą i ziołami
Dość często odpowiadam na pytanie, czy do pieczenia i smażenia używam surowych ziemniaków, czy je wcześniej podgotowuję. Podgotowuję bardzo rzadko - nie ma co bać się, że ziemniaki będą twarde lub surowe w środku - nawet gdy je piekę w całości. Poza tym moim zdaniem potrawy przygotowywane z surowych smakują o wiele lepiej.
Dziś do steku podałam pyszne ziemniaki smażone ze sporą ilością cebuli, z czosnkiem i dużą ilością ziół. Tzn. stek został zjedzony przez męskiego osobnika, ja z radością poprzestałam na tych wspaniałych, mięciutkich, bardzo pachnących ziemniaczkach. Też lubicie je w takiej postaci?
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka suszonego majeranku
1 pełna łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka duszonego cząbru
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroję w plastry grubości do 0,5 cm, przekładam je do miski. Obieram cebule i kroję je w piórka, czosnek siekam dość grubo. Przekładam do miski, dodaję przyprawy i olej, dokładnie mieszam by ziemniaki pokryły się ziołami. Rozgrzewam głęboką patelnię, wlewam łyżkę oleju i przekładam zawartość miski. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu, mieszając co kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 35 minut).
Dziś do steku podałam pyszne ziemniaki smażone ze sporą ilością cebuli, z czosnkiem i dużą ilością ziół. Tzn. stek został zjedzony przez męskiego osobnika, ja z radością poprzestałam na tych wspaniałych, mięciutkich, bardzo pachnących ziemniaczkach. Też lubicie je w takiej postaci?
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1 pełna łyżka suszonego majeranku
1 pełna łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka duszonego cząbru
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Obrane i umyte ziemniaki kroję w plastry grubości do 0,5 cm, przekładam je do miski. Obieram cebule i kroję je w piórka, czosnek siekam dość grubo. Przekładam do miski, dodaję przyprawy i olej, dokładnie mieszam by ziemniaki pokryły się ziołami. Rozgrzewam głęboką patelnię, wlewam łyżkę oleju i przekładam zawartość miski. Przykrywam patelnię i smażę na średnim ogniu, mieszając co kilka minut, aż ziemniaki będą miękkie (ok. 35 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz