Szukaj na blogu

Soczyste kotlety mielone z majonezem

Szukam idealnych kotletów mielonych ;) A poważnie - bardzo je lubię i dlatego często eksperymentuję z ich smakiem i konsystencją. Dziś do masy mięsnej dodałam startego ziemniaka oraz majonez, ponadto nie podsmażyłam wcześniej cebuli - wszystkie te dodatki dają kotletom wyjątkową soczystość i sprawiają, że są miękkie i delikatne.
Użyłam majonezu kremowego firmy Folwark - potwierdzam, że jest taki jak mówi producent: zgodnie z nazwą kremowy i aksamitny, o przyjemnym smaku - polecam, spróbujcie!



Składniki:
0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka)
1 pełna łyżka majonezu, polecam majonez kremowy Folwark
1 średni ziemniak
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę kroję bardzo drobno, surowego ziemniaka ścieram na najdrobniejszych oczkach tarki. Przekładam do zmielonego mięsa, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, bułkę tartą, majonez, sól i pieprz. Bardzo dokładnie mieszam na jednolitą masę. Formuję kotlety, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę z obu stron na rumiano, po czym zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i dosmażam kotlety przez kilka minut (potrzebują dłuższego czasu smażenia ze względu na surową cebulę i ziemniaka).





Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger