Zapiekanka z ziemniakami i mielonym
Czy kotlety mielone z ziemniakami mogą być wygodną potrawą jednogarnkową? Mogą 🙂 Zmieniłam tę klasykę w zapiekankę, i widzę co najmniej dwie korzyści: roboty z takim obiadem o połowę mniej, a dodatkowo na pewno jest mniej kaloryczny, bo unikamy smażenia kotletów.
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
majeranek
czosnek granulowany
sól, pierz do smaku
3 łyżki oleju lub kilka plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w łupinach, studzę i obieram.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i ulubione przyprawy do smaku - mieszam bardzo dokładnie.
ok. 1 kg ziemniaków
0,5 kg mięsa mielonego, u mnie łopatka wieprzowa
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
majeranek
czosnek granulowany
sól, pierz do smaku
3 łyżki oleju lub kilka plastrów wędzonego boczku
Przygotowanie:
Umyte ziemniaki gotuję w łupinach, studzę i obieram.
Mięso przekładam do miski, dodaję jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną cebulę i ulubione przyprawy do smaku - mieszam bardzo dokładnie.
Na dno naczynia do zapiekania wlewam 2 łyżki oleju (lub układam kilka plastrów boczku), natłuszczam też ścianki.
Wykładam połowę ziemniaków startych na grubej tarce, oprószam je solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i majerankiem, po czym wykładam masę mięsną.
Uwaga - nie ugniatam warstw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz