Szukaj na blogu

Zapiekanka z kapustą i mięsem mielonym

Chciałam tę zapiekankę nazwać: lazania z kapusty, ale to by chyba była przesada ;) Nie ma w niej ani grama makaronu, bo jego rolę spełniają właśnie liście kapusty. Może bardziej przypomina gołąbki? Całość smakuje świetnie, jest to pełnowartościowy, sycący obiad. Do przyprawienia mięsa użyłam ostrego sosu Kebab firmy Develey .






Składniki:
6-8 liści białej kapusty, ugotowanych do miękkości
0,5 kg mięsa wieprzowego, mielonego (karkówka, łopatka)
2 łyżki oleju rzepakowego
0,5 szklanki ostrego sosu Kebab firmy Develey + 2-3 łyżki do posmarowania
kilka plastrów żółtego sera
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
odrobina oleju do posmarowania formy
Przygotowanie:
Naczynie, w którym będzie się piekła zapiekanka natłuszczam olejem. Na dno wykładam liście kapusty (można je porwać na kawałki). 
Olej rozgrzewam na patelni, wrzucam mięso mielone, lekko je solę i podsmażam rozdrabniając. Gdy przestanie być surowe, doprawiam je sosem i jeszcze chwilę podsmażam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Mięso wykładam na kapustę w naczyniu, na nim układam kilka plastrów sera, po czym wszystko przykrywam znowu kapustą. Górę zapiekanki smaruję pozostałym sosem, przykrywam plastrami sera. Piekę ok. 60 minut, pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni C (uwaga na ser, żeby się nie przypalił).


                  

                  

                  




Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger