Pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem (pieczeń rzymska)
Dość często robię taką pieczeń z mięsa mielonego, bo to uniwersalna i tania potrawa obiadowa, ale też - w wersji na zimno - smaczna domowa wędlina. Dziś to właściwie pieczeń rzymska, bo z jajkami na twardo w środku. Na pewno będzie to doskonałe danie na wielkanocny stół.
Polecam również pieczeń z czerwoną papryką.
Składniki na cwibakówkę długości 25 cm:
5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)
0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 cebula
1 łyżka suszonego lubczyku
1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
kilka plastrów wędzonego boczku (surowego)
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę, przyprawy i surowe jajko. Wyrabiam dokładnie masę dłonią. Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupek. Formę dokładnie smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam dno formy na grubość ok. 1,5 cm, po czym robię w masie mięsnej 4 wgłębienia i umieszczam w nich jajka. Przestrzeń między jajkami wypełniam mięsem, wciskając je delikatnie. Przykrywam też jajka cienką warstwa mięsa z góry. Całość pieczeni przykrywam plastrami boczku i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 45-50 minut. Pieczeń podaję na gorąco, lub jako wędlinę do kanapek.
Polecam również pieczeń z czerwoną papryką.
Składniki na cwibakówkę długości 25 cm:
5 jajek (4 ugotowane na twardo, 1 surowe)
0,5 kg mielonej wieprzowiny (karkówka, łopatka)
1 cebula
1 łyżka suszonego lubczyku
1 pełna łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżeczka suszonego majeranku
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
kilka plastrów wędzonego boczku (surowego)
sól do smaku
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do oprószenia formy
Przygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję bardzo drobno posiekaną cebulę, przyprawy i surowe jajko. Wyrabiam dokładnie masę dłonią. Jajka ugotowane na twardo obieram ze skorupek. Formę dokładnie smaruję masłem i oprószam bułką tartą. Wykładam dno formy na grubość ok. 1,5 cm, po czym robię w masie mięsnej 4 wgłębienia i umieszczam w nich jajka. Przestrzeń między jajkami wypełniam mięsem, wciskając je delikatnie. Przykrywam też jajka cienką warstwa mięsa z góry. Całość pieczeni przykrywam plastrami boczku i wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. na 45-50 minut. Pieczeń podaję na gorąco, lub jako wędlinę do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz