Placki ziemniaczane z batatem i kukurydzą
Zrobiłam placki ziemniaczane na bogato ;) A poważnie mówiąc, to smakują całkiem inaczej niż tradycyjne. Lubicie placki z kabaczków? Są lekko słodkawe, delikatniejsze - i te do nich bardziej bym porównała. Słodki batat i kukurydza w połączeniu ze zwykłymi ziemniakami, wyrazistym rozmarynem i szczypiorkiem, który zaostrza smak całości smakują bardzo ciekawie. Serdecznie polecam taką wersję.
Składniki:
5-6 ziemniaków
1 mały batat
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
3-4 łyżki kukurydzy z puszki, polecam Develey
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram i myję ziemniaki i batata. Ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, batata - jak najdrobniej. Dodaję kukurydzę oraz posiekane szczypiorek i rozmaryn. Dodaję jajko i mąkę, dokładnie mieszam. Doprawiam masę solą i pieprzem, po czym łyżką wykładam porcje ciasta na rozgrzany olej i smażę po ok. 2 minuty z obu stron.
Składniki:
5-6 ziemniaków
1 mały batat
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
3-4 łyżki kukurydzy z puszki, polecam Develey
1 jajko
2-3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Obieram i myję ziemniaki i batata. Ziemniaki ścieram na tarce z grubymi oczkami, batata - jak najdrobniej. Dodaję kukurydzę oraz posiekane szczypiorek i rozmaryn. Dodaję jajko i mąkę, dokładnie mieszam. Doprawiam masę solą i pieprzem, po czym łyżką wykładam porcje ciasta na rozgrzany olej i smażę po ok. 2 minuty z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz