Makaron orzo z tofu i rukolą a'la szpinak
Obiad bardzo szybki, tani i smaczny, w dzisiejszej wersji bezmięsny - choć można do makaronu dodać kurczaka.
Składniki na 2 osoby:
Makaron:
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego orzo
1 duża cebula
4-5 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
ok. 50-80 g. tofu naturalnego
5-6 łyżek sosu słodko-kwaśnego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
szczypiorek
Rukola a'la szpinak:
opakowanie świeżych liści rukoli
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Makaron: gotuję orzo w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażę chwilę aż się zeszkli, po czym dorzucam drobno pokrojone pieczarki. Lekko wszystko solę i smażę do momentu, aż odparuje woda. Wtedy na patelnię wrzucam makaron, drobno posiekany czosnek, pokrojone w kosteczkę tofu. Doprawiam sosem słodko-kwaśnym i ostrygowym, pieprzem; dorzucam posiekany szczypiorek. Smażę jeszcze moment.
Rukola a'la szpinak: rozgrzewam masło na patelni, wrzucam rukolę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko solę i doprawiam pieprzem. Smażę minutę-dwie, tyle by rukola zupełnie zmiękła.
Podaję makaron i rukolę na jednym talerzu.
Składniki na 2 osoby:
Makaron:
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego orzo
1 duża cebula
4-5 dużych pieczarek
2 ząbki czosnku
ok. 50-80 g. tofu naturalnego
5-6 łyżek sosu słodko-kwaśnego
3 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz
szczypiorek
Rukola a'la szpinak:
opakowanie świeżych liści rukoli
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
szczypta soli
pieprz
Przygotowanie:
Makaron: gotuję orzo w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzam. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażę chwilę aż się zeszkli, po czym dorzucam drobno pokrojone pieczarki. Lekko wszystko solę i smażę do momentu, aż odparuje woda. Wtedy na patelnię wrzucam makaron, drobno posiekany czosnek, pokrojone w kosteczkę tofu. Doprawiam sosem słodko-kwaśnym i ostrygowym, pieprzem; dorzucam posiekany szczypiorek. Smażę jeszcze moment.
Rukola a'la szpinak: rozgrzewam masło na patelni, wrzucam rukolę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko solę i doprawiam pieprzem. Smażę minutę-dwie, tyle by rukola zupełnie zmiękła.
Podaję makaron i rukolę na jednym talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz