Szukaj na blogu

Kotlety z kapusty pekińskiej

Pomysł na nie powstał, jak to zwykle bywa, z potrzeby - zostało mi pół kapusty pekińskiej do wykorzystania. Przerobiłam ją więc na delikatne, smaczne kotleciki. Myślałam jeszcze, żeby je podać z sosem pomidorowym - jak sądzicie, będzie pasował?



Składniki na 8 sztuk:
pół średniej wielkości kapusty pekińskiej
2 niewielkie cebule
2 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
1 jajko
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
suszone: majeranek, tymianek
Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki gotuję do miękkości, po czym duszę lub przeciskam przez praskę. Kapustę siekam drobno, przekładam do miski, leciutko oprószam solą i gniotę przez chwilę w dłoniach, by zmiękła. Odstawiam ją na 10 minut. W tym czasie podsmażam do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. gotową przekładam do kapusty razem z ziemniakami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszam do połączenia, dodaję jajko i bułkę tartą, doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masa będzie dość miękka, ale klejąca. Formuję okrągłe, lekko spłaszczone kotlety. Każdy panieruję w bułce tartej, po czym smażę na średnio rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Przewracam je ostrożnie za pomocą drewnianej łopatki. Usmażone (ok. 3 minuty z każdej strony) przekładam na chwilę na papier do odsączenia.


                   

                   

                   

                   



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger