Kapusta duszona z mlekiem
Ta kapucha to danie z gatunku: nie marnuję jedzenia. Użyłam kapusty, która została po przygotowywaniu gołąbków, więc tak naprawdę była już podgotowana i miękka. Jeśli będziecie zaczynali od zupełnie surowej, poszatkujcie ją i podgotujcie ok. pół godziny z wodą, a potem odcedźcie wodę i postępujcie zgodnie z przepisem. Jest delikatna i pyszna.
Składniki:
pół główki małej kapusty (białej)
0,5 szklanki mleka 2%
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g. wędzonego boczku (w plastrach)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę przekładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i troszkę soli. Na małym ogniu, pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu) gotuję wszystko ok. pół godziny, po czym dolewam olej, Wrzucam do kapusty drobno posiekany boczek, posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Duszę pod pokrywką do momentu, aż kapusta będzie wystarczająco miękka (kolejne pół godziny). Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
pół główki małej kapusty (białej)
0,5 szklanki mleka 2%
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 łyżki oleju
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
100 g. wędzonego boczku (w plastrach)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Poszatkowaną kapustę przekładam do garnka, zalewam mlekiem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i troszkę soli. Na małym ogniu, pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu) gotuję wszystko ok. pół godziny, po czym dolewam olej, Wrzucam do kapusty drobno posiekany boczek, posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Duszę pod pokrywką do momentu, aż kapusta będzie wystarczająco miękka (kolejne pół godziny). Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz