Makaron gryczany z warzywami
Dziś obiad niespełna dwudziestominutowy, bo nie miałam czasu na gotowanie. Może to i dobrze, że nie miałam, bo przez ten brak czasu zjedliśmy coś lekkiego i bardzo smacznego, czyli makaron gryczany (polecam zdrowe, pyszne makarony gryczane firmy Fabijańscy) z szybko smażonymi warzywami. Obiad pachnący czosnkiem i bazylią, sycący, bardzo ciekawy w smaku.
Składniki:
1 opakowanie makaronu gryczanego (polecam "Muszle z gryki" firmy Fabijańscy)
2 niewielkie cebule
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 łodygi selera naciowego
kilka pomidorków koktajlowych
12-15 liści bazylii
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
tarty parmezan
Przygotowanie:
Papryki i cebule kroję w dość dużą kostkę, siekam czosnek, łodygi selera (obrane z nitek) tnę na plasterki. Siekam bazylię, pomidorki kroję na pół. Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu (ok. 10 minut), a w międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę, lekko ją solę i smażę pod przykryciem 2 minuty. Dorzucam seler, przykrywam i smażę kolejną chwilę. Następnie dorzucam papryki i masło, mieszam, smażę kolejne 3 minuty. Na koniec dokładam posiekany czosnek i bazylię, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Makaron odcedzam dokładnie z wody, wrzucam na patelnię, mieszam i podaję. Na talerzu oprószam parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz