Rolada z boczku z ziołami
Warto poszukać ładnego, niezbyt tłustego kawałka surowego boczku, bo rolada z niego przygotowana nie dość że dobrze smakuje, to pięknie wygląda. Jest delikatna, mięciutka, dobrze się kroi.
Składniki:
600-700 g. surowego boczku (cienki, długi płat, z dużą ilością mięsa)
Przyprawy:
2 pokruszone liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżeczka soli
Dodatkowo:
musztarda ziołowa do posmarowania
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu i powstałą pastą nacieram boczek z obu stron. Zwijam go ściśle i porządnie obwiązuję sznurkiem, a z zewnątrz smakuję cienką warstwą musztardy. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i wkładam na minimum 12 godzin do lodówki. W tej samej folii piekę przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, po czym rozrywam ją lub zdejmuję i piekę jeszcze ok. pół godziny. Rolada jest najlepsza do krojenia po całkowitym schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.
Składniki:
600-700 g. surowego boczku (cienki, długi płat, z dużą ilością mięsa)
Przyprawy:
2 pokruszone liście laurowe
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 pełna łyżeczka soli
Dodatkowo:
musztarda ziołowa do posmarowania
Przygotowanie:
Wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu i powstałą pastą nacieram boczek z obu stron. Zwijam go ściśle i porządnie obwiązuję sznurkiem, a z zewnątrz smakuję cienką warstwą musztardy. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i wkładam na minimum 12 godzin do lodówki. W tej samej folii piekę przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, po czym rozrywam ją lub zdejmuję i piekę jeszcze ok. pół godziny. Rolada jest najlepsza do krojenia po całkowitym schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz