Szukaj na blogu

Krokiety z grzybami

Kiedy w ubiegłym roku zrobiłam pierwszy raz pierogi z grzybami, bardzo mi posmakowały i powtarzałam je jeszcze kilka razy. Wczoraj odkryłam w lodowce słoik z pasteryzowanymi grzybami i tym razem postanowiłam sprawdzić, jak mocno grzybowy farsz posmakuje w krokietach. Kolejna po pierogach pyszna rzecz: danie które może być dodatkiem do zupy, ale te krokiety świetnie też będą smakowały z sosem - pewnie sprawdzę z pieczarkowym ;)





Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
1/4 szklanki oleju
Farsz:
300 g. grzybów leśnych (mam pasteryzowane w słoikach) - jeśli macie suszone, namoczcie je wcześniej w gorącej wodzie
1-2 cebule
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
jajko i bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Przygotowanie:
Miksuję wszystkie składniki, odstawiam ciasto na 15 minut. Smażę naleśniki, nie używając oleju (tylko do smażenia pierwszego).
Farsz: cebule kroję w kostkę i smażę do zeszklenia na oleju. Dodaję posiekane grzyby grzyby, wszystko lekko solę i pieprzę. Duszę razem pod pokrywką ok. 30 minut. Następnie zimne grzyby blenduję lub przepuszczam przez maszynkę.
Każdy naleśnik smaruję farszem, po czym zwijam krokiety. Panieruję je w jajku i bułce, smażę na rumiano z każdej strony. Podaję np. z czerwonym barszczem.


 

Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger