Surówka z 3 sałat
Szybka i łatwa surówka z sałaty lodowej, roszponki i rukoli, z soczystym pomidorem, chrupiącym selerem naciowym i z lekko pikantnym sosem.
Składniki:
4-5 liści sałaty lodowej
solidna garść sałaty roszponki
solidna garść świeżej rukoli
1 niewielki pomidor
1 łodyga selera naciowego
Sos:
duża szczypta soli
duża szczypta cukru
duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki delikatnej musztardy (u mnie miodowa)
5-8 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyte i osuszone sałaty rwę na kawałki, pomidora siekam w drobniutką kostkę, obranego z nitek selera w cienkie plasterki - wszystko przekładam do miski. Do małej miseczki wsypuję sól, cukier i zioła prowansalskie. Dolewam wodę, dodaję musztardę i mieszam do rozpuszczenia się soli i cukru. Na końcu dolewam olej i sok z cytryny, mieszam by powstała gładka emulsja. Sosem polewam sałaty, dokładnie mieszam przed podaniem.
Składniki:
4-5 liści sałaty lodowej
solidna garść sałaty roszponki
solidna garść świeżej rukoli
1 niewielki pomidor
1 łodyga selera naciowego
Sos:
duża szczypta soli
duża szczypta cukru
duża szczypta mieszanki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki delikatnej musztardy (u mnie miodowa)
5-8 łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
5 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyte i osuszone sałaty rwę na kawałki, pomidora siekam w drobniutką kostkę, obranego z nitek selera w cienkie plasterki - wszystko przekładam do miski. Do małej miseczki wsypuję sól, cukier i zioła prowansalskie. Dolewam wodę, dodaję musztardę i mieszam do rozpuszczenia się soli i cukru. Na końcu dolewam olej i sok z cytryny, mieszam by powstała gładka emulsja. Sosem polewam sałaty, dokładnie mieszam przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz