Kąski kurczaka w bardzo chrupiącej panierce
Pyszny obiadek, w sumie niedrogi, a na pewno bardzo łatwy. Małe kawałki fileta z kurczaka doprawiłam pieprzem, solą i ziołami, a potem panierowałam w jajku i drobno pokrojonej bułce pszennej. I właśnie ta bułka decyduje o tym, że panierka robi się niezwykle chrupiąca, a całość - doskonała :)
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
2-3 bułki kajzerki (mogą być zarówno świeże, jak i czerstwe)
1-2 jajka
1-2 łyżki mleka
mąka do oprószenia mięsa
sól ziołowa, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bułki kroję na bardzo drobną kostkę (im drobniej, tym lepiej) i przekładam je do szerokiej miseczki. Filety kroję na niewielkie kawałki, oprószam je z obu stron solą ziołową i pieprzem, a następnie dość mocno mąką (to najłatwiej zrobić za pomocą sitka). W głębokim talerzu roztrzepuję jajko z odrobiną mleka. Każdy kawałek mięsa zanurzam w jajku, a potem w pokrojonej bułce. Lekko przyklepuje, by jak najwięcej kawałków bułki przykleiło się do mięsa. Tak przygotowane kąski kurczaka smażę na średnio rozgrzanym ogniu na mocno rumiany kolor z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz