Polędwiczki w sosie
Tradycyjny obiad, który zawsze dobrze smakuje - delikatne mięso w pysznym sosie. Taki sos tak naprawdę chyba lubię najbardziej: pachnący zielem angielskim, liściem laurowym, czosnkiem i ziołami.
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
2 cebule
2 marchewki
2 szklanki wody
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, gotuję na małym ogniu. W międzyczasie polędwiczki kroję na plastry grubości 3-4 cm, lekko je spłaszczam dłonią. Każdy plaster lekko oprószam solą i mąką, układam na patelni z rozgrzany olejem i krótko obsmażam z obu stron na rumiano. Mięso przekładam go garnka (z gotującym się wywarem), a na patelni, na tym samym tłuszczu przesmażam cebulę pokrojoną w kostkę - do zeszklenia. Do podsmażonej cebulki dodaję startą na grubej tarce marchew, smażę pod przykryciem 5-6 minut. Następnie wszystko przekładam do garnka i gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa. W trakcie gotowanie dodaję majeranek, lubczyk, paprykę i posiekany czosnek. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
1 kg polędwiczek wieprzowych
2 cebule
2 marchewki
2 szklanki wody
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
1 łyżka mąki pszennej
4-5 łyżek oleju
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do garnka wlewam wodę, dodaję ziele angielskie i liście laurowe, gotuję na małym ogniu. W międzyczasie polędwiczki kroję na plastry grubości 3-4 cm, lekko je spłaszczam dłonią. Każdy plaster lekko oprószam solą i mąką, układam na patelni z rozgrzany olejem i krótko obsmażam z obu stron na rumiano. Mięso przekładam go garnka (z gotującym się wywarem), a na patelni, na tym samym tłuszczu przesmażam cebulę pokrojoną w kostkę - do zeszklenia. Do podsmażonej cebulki dodaję startą na grubej tarce marchew, smażę pod przykryciem 5-6 minut. Następnie wszystko przekładam do garnka i gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa. W trakcie gotowanie dodaję majeranek, lubczyk, paprykę i posiekany czosnek. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.
1 komentarz:
Bardzo dobry i prosty przepis. Korzystam z niego gdy nie mam za wiele w lodówce. Czasem modyfikuję poprzez dodanie np. Papryki lub cukini.
Prześlij komentarz