Szybka potrawka z piersi kurczaka z warzywami i orzechami włoskimi
Nie miałam dziś czasu na obiad, musiało być coś na szybko. Padło na kurczaka, ze sporą ilością warzyw. Jeśli nie przeszkadza Wam, że danie będzie bardziej kaloryczne, możecie jeszcze na kilka minut przed końcem duszenia dolać pół szklanki słodkiej śmietanki. Wtedy taka potrawka będzie wprost idealna do ryżu czy makaronu.
Składniki na 2 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
kilka centymetrów pora (środkowa część)
kawałek czerwonej papryki
odrobina papryczki chili
1 mała lub pół większej cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
garść łuskanych orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
Filety kroję w podłużne kawałki, oprószam je solą, pieprzem i mąką. Cebulę kroję na pół, a potem na cienkie plastry; pora kroję w plasterki, paprykę w niewielkie kawałki. Siekam czosnek i papryczkę chili.
Na patelni rozgrzewam olej (u mnie ryżowy, polecam go ze względu na wartości odżywcze oraz brak zapachu przy smażeniu), wrzucam kurczaka i krótko obsmażam go z obu stron. Dorzucam cebulę, smażę mieszając 2 minuty, by cebula lekko zmiękła. Potem dorzucam resztę warzyw, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaję posiekane czosnek i natkę pietruszki, oraz orzechy w kawałkach. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze kilka minut. W tym momencie można dodać śmietankę.
Składniki na 2 osoby:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
kilka centymetrów pora (środkowa część)
kawałek czerwonej papryki
odrobina papryczki chili
1 mała lub pół większej cukinii
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
garść łuskanych orzechów włoskich
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka do oprószenia mięsa
Przygotowanie:
Filety kroję w podłużne kawałki, oprószam je solą, pieprzem i mąką. Cebulę kroję na pół, a potem na cienkie plastry; pora kroję w plasterki, paprykę w niewielkie kawałki. Siekam czosnek i papryczkę chili.
Na patelni rozgrzewam olej (u mnie ryżowy, polecam go ze względu na wartości odżywcze oraz brak zapachu przy smażeniu), wrzucam kurczaka i krótko obsmażam go z obu stron. Dorzucam cebulę, smażę mieszając 2 minuty, by cebula lekko zmiękła. Potem dorzucam resztę warzyw, przykrywam patelnię i duszę na małym ogniu ok. 10 minut. Dodaję posiekane czosnek i natkę pietruszki, oraz orzechy w kawałkach. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, duszę jeszcze kilka minut. W tym momencie można dodać śmietankę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz