Ziemniaki pieczone w marynacie jogurtowej
Uczciliśmy dzisiejszy dzień obiadem trochę bardziej kalorycznym, za to przepysznym, bo upiekłam młode ziemniaki: w chrupiącej skórce, mięciutkie w środku, pachnące i po prostu genialne. Jogurt sprawia, że są takie delikatne w środku a rumiane z zewnątrz. Próbowaliście tego sposobu?
Oczywiście równie dobrze możecie użyć starszych ziemniaków 😉
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
ok. 1 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części. Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu. Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.
Oczywiście równie dobrze możecie użyć starszych ziemniaków 😉
Składniki:
1 kg młodych ziemniaków
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju + 2 łyżki na dno naczynia do pieczenia
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
ok. 1 łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
świeży rozmaryn
Przygotowanie:
Ziemniaki obieram (można je porządnie umyć szczoteczką) i kroję podłużnie na 4 części. Mieszam marynatę: jogurt, olej, mieloną paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz do smaku. Mieszankę wykładam na ziemniaki i dokładnie wszystko mieszam, by każdy kawałek był pokryty przyprawami. Na dno naczynia do pieczenia wlewam olej, wykładam ziemniaki, dodaję kawałki rozmarynu. Piekę ok. godziny w temperaturze 210-220 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz