Szukaj na blogu

Młoda kapusta z cukinią i pomidorami

Tak przygotowana młoda kapusta jest bardzo soczysta i smaczna. Lekko kwaskawa za sprawą pomidorów, wyrazista w smaku za sprawą czosnku i ziół. Polecam ją  jako samodzielne danie lub jako dodatek do młodych ziemniaków.



Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 zielona cukinia
2 żółte pomidory
1 czerwony pomidor
2 łyżki oleju
do. 3/4 szklanki wody
1-2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę siekam na niewielkie kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewam olej, wrzucam kapustę, smażę przez kilka minut mieszając. Pomidory kroję w kostkę (można wcześniej zdjąć z nich skórkę: nacinam lekko skórkę na krzyż, zanurzam pomidory na 10 sekund we wrzątku, a potem wkładam do zimnej wody, skórka łatwo się zdejmie) i dodaję do kapusty. Dodaję pokrojoną w półplastry cukinię (ze skórką), czosnek granulowany, zioła prowansalskie, koperek i trochę wody. Duszę wszystko ok. 25 minut  na małym ogniu, podlewając ewentualnie wodą. Na koniec doprawiam do smaku solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger