Pasta z pieczonych warzyw
Właściwie to miałam zrobić ajwar, ale ostatecznie nie zmiksowałam warzyw, bo tak pięknie wyglądały, że było mi żal niszczyć ten obraz. Pasta powstała z pieczonych papryk i bakłażana, z dodatkiem czosnku, przecieru pomidorowego i przypraw. To cudowny, niskokaloryczny dodatek do potraw. Warto przygotować większą porcję i zamknąć ją w słoikach.
Po przepis na pikantny ajwar zapraszam TU.
Składniki:
1-2 czerwone papryki
1-2 zielone papryki
1-2 żółte papryki
1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
sos chili do smaku
sól, pieprz do smaku
cukier do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone papryki i bakłażana układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika. Rozgrzewam go do 190 stopni C, piekę warzywa ok. 35 - 40 minut, powinny w tym czasie zmięknąć. Gorące przekładam do miski, przykrywam talerzem i zostawiam do lekkiego przestygnięcia na kilkanaście minut, a następnie zdejmuję z nich skórkę i wyjmuję nasiona z papryk. Bakłażana i papryki kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam posiekany czosnek, smażę go 10 sekund i wrzucam pokrojone warzywa. Dodaję przecier pomidorowy, doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i sosem chili. Gorącą pastę można zamknąć w słoikach.
Po przepis na pikantny ajwar zapraszam TU.
1-2 czerwone papryki
1-2 zielone papryki
1-2 żółte papryki
1 duży lub 2 mniejsze bakłażany
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
2 łyżki oleju
sos chili do smaku
sól, pieprz do smaku
cukier do smaku
Przygotowanie:
Umyte i osuszone papryki i bakłażana układam na blasze wyłożonej papierem i wstawiam do piekarnika. Rozgrzewam go do 190 stopni C, piekę warzywa ok. 35 - 40 minut, powinny w tym czasie zmięknąć. Gorące przekładam do miski, przykrywam talerzem i zostawiam do lekkiego przestygnięcia na kilkanaście minut, a następnie zdejmuję z nich skórkę i wyjmuję nasiona z papryk. Bakłażana i papryki kroję w drobną kostkę. Rozgrzewam olej na głębokiej patelni i wrzucam posiekany czosnek, smażę go 10 sekund i wrzucam pokrojone warzywa. Dodaję przecier pomidorowy, doprawiam całość do smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru i sosem chili. Gorącą pastę można zamknąć w słoikach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz