Szukaj na blogu

Zupa z czerwonej soczewicy z balsamico i kurkumą

Hindusi muszą być mądrymi ludźmi, skoro jedzą tak dużo soczewicy. A ta przecież jest pyszna i bardzo zdrowa, na dodatek bardzo wdzięczna i łatwa w obróbce. Moja dzisiejsza zupa powstała w 25 minut.



Składniki na 2-3 porcje:
trochę ponad 1 szklanka czerwonej soczewicy
2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 łyżki gęstego kremu balsamico (do smaku)
1 płaska łyżeczka kurkumy
2 ząbki czosnku
ok. 0,5 płaskiej łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę zalewam wodą, dodaję sól i gotuję pod przykryciem ok. 20 minut (powinna się rozpaść). Dodaję kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej i krem balsamico, mieszam i doprawiam do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podgrzewam razem 3 minuty i podaję.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger