Szukaj na blogu

Zupa szczawiowa z chrzanem

Zupa dobra na rozruszanie:) U mnie dość kwaśna, ale takie zupy lubię, zwłaszcza gdy spada ciśnienie  i głowa nie do końca chce ze mną współpracować.
Zupa bez mięsa, oparta na wywarze warzywnym, zabielona jogurtem naturalnym i z małym zadziorem - odrobiną chrzanu do smaku.


Składniki:
3 marchewki
10 niewielkich ziemniaków
gałązka lubczyku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1,5 l. wody
świeży szczaw, ilość wg uznania
1 łyżka oleju
1 łyżka jogurtu naturalnego
świeżo starty chrzan do smaku (można użyć ze słoiczka)
sól, pieprz do smaku
koperek do posypania
Przygotowanie:
Warzywa obieram, myję i kroję na kawałki, zalewam wodą. Dodaję lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe, lekko solę i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję posiekany szczaw (wcześniej dokładnie umyty) i olej, doprawiam do smaku solą i pieprzem, gotuję razem 10 minut. Na koniec zabielam zupę jogurtem i doprawiam chrzanem.



Brak komentarzy:

Copyright © 2016 sio-smutki-od-kuchni , Blogger