Indyk w ciemnym sosie
Intensywna i bardzo ciekawa w smaku wersja indyka - udziec w kawałkach udusiłam z dużą ilością cebuli, z dodatkiem słodkiej papryki i cynamonu, trochę na kształt czeskiego gulaszu.
Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyka
5-6 cebul
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
duża szczypta ciemnego cukru
sól, pieprz
szczypta cynamonu
pl. 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ok. 1 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w plastry, oprószam solą, cukrem i mąką, smażę na mocny rumiany kolor na oleju (w 2 albo 3 partiach). Całe podsmażone mięso przekładam z powrotem na patelnię, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solę całość i pod przykryciem smażę na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Dolewam sos sojowy, dodaję posiekany czosnek i wszystko doprawiam do smaku szczyptą cynamonu, papryką, solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 50 minut, mieszając. Z cebuli powinien wytworzyć się gęsty, aromatyczny sos.
Składniki:
0,5 kg mięsa z udźca indyka
5-6 cebul
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
kilka łyżek ciemnego sosu sojowego
duża szczypta ciemnego cukru
sól, pieprz
szczypta cynamonu
pl. 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
ok. 1 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroję w plastry, oprószam solą, cukrem i mąką, smażę na mocny rumiany kolor na oleju (w 2 albo 3 partiach). Całe podsmażone mięso przekładam z powrotem na patelnię, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, lekko solę całość i pod przykryciem smażę na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli. Dolewam sos sojowy, dodaję posiekany czosnek i wszystko doprawiam do smaku szczyptą cynamonu, papryką, solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem ok. 50 minut, mieszając. Z cebuli powinien wytworzyć się gęsty, aromatyczny sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz