Surówka z kapusty pekińskiej, szczypiorku, koperku i rzodkiewki
To bardzo świeża w smaku, bardzo zróżnicowana i naprawdę pyszna surówka. Będzie idealna do naszych grillowanych majówkowych mięs, spróbujcie ;)
Składniki:
0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
3-4 cm jasnej części pora
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
kilka rzodkiewek
1 niewielki kiszony ogórek
3-4 liście świeżego lubczyku
Sos:
sok z połowy limonki
3-4 łyżki oliwy
ok. 1/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
sól, pieprz do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Bardzo drobno kroję kapustę i pora, przekładam do miski. Dodaję drobno posiekane: szczypiorek i koperek, pokrojone w cienkie paseczki rzodkiewki i listki lubczyku. Kiszonego ogórka kroję w drobną kosteczkę, dodaję do reszty warzyw.
Sos: mieszam sos z limonki z wodą, doprawiam do smaku solą i cukrem - mieszam aż te się rozpuszczą. Wtedy dolewam oliwę, porządnie mieszam i polewam surówkę. Odstawiam na 15 minut, by smaki się połączyły.
Składniki:
0,5 niewielkiej kapusty pekińskiej
3-4 cm jasnej części pora
pęczek szczypiorku
pół pęczka koperku
kilka rzodkiewek
1 niewielki kiszony ogórek
3-4 liście świeżego lubczyku
Sos:
sok z połowy limonki
3-4 łyżki oliwy
ok. 1/4 szklanki lekko gazowanej wody mineralnej
sól, pieprz do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Bardzo drobno kroję kapustę i pora, przekładam do miski. Dodaję drobno posiekane: szczypiorek i koperek, pokrojone w cienkie paseczki rzodkiewki i listki lubczyku. Kiszonego ogórka kroję w drobną kosteczkę, dodaję do reszty warzyw.
Sos: mieszam sos z limonki z wodą, doprawiam do smaku solą i cukrem - mieszam aż te się rozpuszczą. Wtedy dolewam oliwę, porządnie mieszam i polewam surówkę. Odstawiam na 15 minut, by smaki się połączyły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz